Federacija BiH: Hljeb skuplji 20 odsto

Bez autora
Dec 20 2010

Hljeb u Federaciji BiH od utorka će biti skuplji za oko 20 odsto, a ostali pekarski proizvodi za 10 do 15 odsto. Tako će polubijeli hljeb velikih pekara, koji je najprodavaniji i osnovni proizvod za obračun ostalih pekarskih proizvoda, koštati 1,10 KM umjesto dosadašnjih 0,95 KM. Osim toga, poskupljenje od oko 20 odsto su najavile i male pekare, čiji će hljeb s prosječnih 0,80 KM skočiti na jednu KM. Poskupljenja energenata i sirovina razlog su ovome. Struja je poskupjela, cijene ulja i šećera su strašno skočile, a i brašno je svakom novom isporukom skuplje. Prosječna cijena brašna koju plaćaju proizvođači hljeba je 0,65 KM. Od Nove godine najavljuju i skuplji gas. Svi veliki proizvođači će imati nove cijene hljeba, te je poskupljenje bilo neminovno i dugo najavljivano.

Federacija BiH: Hljeb skuplji 20 odstoHljeb u Federaciji BiH od utorka će biti skuplji za oko 20 odsto, a ostali pekarski proizvodi za 10 do 15 odsto, rekao je direktor marketinga sarajevskog "Aspeka" Meho Alić.

Tako će polubijeli hljeb velikih pekara, koji je najprodavaniji i osnovni proizvod za obračun ostalih pekarskih proizvoda, koštati 1,10 KM umjesto dosadašnjih 0,95 KM.

Osim toga, poskupljenje od oko 20 odsto su najavile i male pekare, čiji će hljeb s prosječnih 0,80 KM skočiti na jednu KM. Alić je rekao da su poskupljenja energenata i sirovina razlog ovome.

"Struja je poskupjela, cijene ulja i šećera su strašno skočile, a i brašno je svakom novom isporukom skuplje. Prosječna cijena brašna koju plaćaju proizvođači hljeba je 0,65 KM. Od Nove godine najavljuju i skuplji gas", dodao je Alić.

Istakao je da će svi veliki proizvođači imati nove cijene hljeba, te da je poskupljenje bilo neminovno i dugo najavljivano.

"Nismo htjeli sami učiniti taj korak jer bismo onda izgubili tržište, nego smo čekali i ostale velike proizvođače. Polubijeli će sada koštati 1,10 KM, a ostali proizvodi će biti skuplji za 10 do 15 odsto", kaže Alić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik